Гмо сочинение на английском

Обновлено: 18.05.2024

Genetically modified foods (GM foods) are foods produced from organisms that have had changes made to their DNA using genetic engineering. Currently, GM foods are produced in more than 28 countries and they are particularly popular in North America. There is a controversy whether such foods are safe or whether they pose risk to our health and the environment.

The first genetically modified food approved for consumption was the tomato developed by the American company Calgene and engineered to have a longer shelf life by introducing a special gene that delayed ripening. By 2015, 92% of corn, 94% of soybeans, and 94% of cotton produced in the US were genetically modified foods. In the same year, the first GM animal was approved for food use – salmon, which was transformed with a hormone that enables it to grow year-round instead of only during spring and summer.

Scientists believe that GM foods are as safe as conventional food, but that each GM food needs to be tested on a case-by-case basis before it is approved. Nonetheless, the general public is less likely to perceive GM foods as safe.

Establishing 100% safety of any foods is almost impossible, but all GM foods undergo detailed examination and testing. There has been not a single evidence proving harmful effects on human health. There were cases when the developed GM foods caused allergic reactions, but all of those foods were banned. Many people speculate about possible toxicity, but currently, there is no evidence of it either. However, there is a valid concern that GM foods can affect wild populations of plants via the migration of genes caused by pollination, which can lead to interference with the eco-system balance.

Overall, GM foods are recognized as safe by the scientific society, but there is an ongoing debate among the general population whether these foods are 100% safe. The legal status of GM foods varies by country with some nations, like Russia, restricting them, and others, like the US and Canada, permitting them.

Генетически модифицированные продукты (ГМО-продукты) – это продукты, произведенные из организмов, в ДНК которых были внесены изменения с помощью генной инженерии. В настоящее время ГМО-продукты производятся более чем в 28 странах, и они особенно популярны в Северной Америке. Существует спор о том, безопасны ли такие продукты или они представляют опасность для нашего здоровья и окружающей среды.

Первым одобренным к употреблению генетически модифицированным продуктом питания был помидор, разработанный американской компанией Calgene и созданный так, чтобы иметь более длительный срок хранения за счет введения специального гена, задерживающего созревание. К 2015 году 92% кукурузы, 94% соевых бобов и 94% хлопка, производимого в США, были генетически модифицированными продуктами. В том же году первое ГМО-животное было одобрено для употребления в пищу – лосось, который был преобразован с помощью гормона, который позволяет ему расти круглый год, а не только весной и летом.

Ученые считают, что ГМО-продукты так же безопасны, как и обычные продукты, но каждый ГМО-продукт необходимо тестировать в индивидуальном порядке, прежде чем он будет одобрен. Тем не менее, широкая публика cклонна сомневаться в безопасности продуктов, содержащих ГМО.

Установить 100% безопасность каких-либо продуктов практически невозможно, но все ГМО-продукты проходят детальное обследование и тестирование. Не было ни одного доказательства вредного воздействия на здоровье человека. Были случаи, когда разработанные ГМО-продукты вызывали аллергические реакции, но все эти продукты были запрещены. Многие люди размышляют о возможной токсичности, но в настоящее время доказательств этого также нет. Однако есть обоснованные опасения, что ГМО-продукты могут влиять на дикие популяции растений через миграцию генов, вызванную опылением, что может привести к нарушению баланса экосистемы.

В целом, генетически модифицированные продукты признаны безопасными в научном сообществе, но среди населения в целом продолжаются споры о том, являются ли эти продукты безопасными на 100%. Правовой статус ГМО-продуктов различается в зависимости от страны: некоторые страны, например, Россия, ограничивают их, а другие, например США и Канада, разрешают.

Genetically modified foods (GM foods) are foods produced from organisms that have had changes made to their DNA using genetic engineering. Currently, GM foods are produced in more than 28 countries and they are particularly popular in North America. There is a controversy whether such foods are safe or whether they pose risk to our health and the environment.

The first genetically modified food approved for consumption was the tomato developed by the American company Calgene and engineered to have a longer shelf life by introducing a special gene that delayed ripening. By 2015, 92% of corn, 94% of soybeans, and 94% of cotton produced in the US were genetically modified foods. In the same year, the first GM animal was approved for food use – salmon, which was transformed with a hormone that enables it to grow year-round instead of only during spring and summer.

Scientists believe that GM foods are as safe as conventional food, but that each GM food needs to be tested on a case-by-case basis before it is approved. Nonetheless, the general public is less likely to perceive GM foods as safe.

Establishing 100% safety of any foods is almost impossible, but all GM foods undergo detailed examination and testing. There has been not a single evidence proving harmful effects on human health. There were cases when the developed GM foods caused allergic reactions, but all of those foods were banned. Many people speculate about possible toxicity, but currently, there is no evidence of it either. However, there is a valid concern that GM foods can affect wild populations of plants via the migration of genes caused by pollination, which can lead to interference with the eco-system balance.

Overall, GM foods are recognized as safe by the scientific society, but there is an ongoing debate among the general population whether these foods are 100% safe. The legal status of GM foods varies by country with some nations, like Russia, restricting them, and others, like the US and Canada, permitting them.

Genetically modified foods (GM foods) are foods produced from organisms that have had changes made to their DNA using genetic engineering. Currently, GM foods are produced in more than 28 countries and they are particularly popular in North America. There is a controversy whether such foods are safe or whether they pose risk to our health and the environment.

The first genetically modified food approved for consumption was the tomato developed by the American company Calgene and engineered to have a longer shelf life by introducing a special gene that delayed ripening. By 2015, 92% of corn, 94% of soybeans, and 94% of cotton produced in the US were genetically modified foods. In the same year, the first GM animal was approved for food use – salmon, which was transformed with a hormone that enables it to grow year-round instead of only during spring and summer.

Scientists believe that GM foods are as safe as conventional food, but that each GM food needs to be tested on a case-by-case basis before it is approved. Nonetheless, the general public is less likely to perceive GM foods as safe.

Establishing 100% safety of any foods is almost impossible, but all GM foods undergo detailed examination and testing. There has been not a single evidence proving harmful effects on human health. There were cases when the developed GM foods caused allergic reactions, but all of those foods were banned. Many people speculate about possible toxicity, but currently, there is no evidence of it either. However, there is a valid concern that GM foods can affect wild populations of plants via the migration of genes caused by pollination, which can lead to interference with the eco-system balance.

Overall, GM foods are recognized as safe by the scientific society, but there is an ongoing debate among the general population whether these foods are 100% safe. The legal status of GM foods varies by country with some nations, like Russia, restricting them, and others, like the US and Canada, permitting them.

Генетически модифицированные продукты (ГМО-продукты) – это продукты, произведенные из организмов, в ДНК которых были внесены изменения с помощью генной инженерии. В настоящее время ГМО-продукты производятся более чем в 28 странах, и они особенно популярны в Северной Америке. Существует спор о том, безопасны ли такие продукты или они представляют опасность для нашего здоровья и окружающей среды.

Первым одобренным к употреблению генетически модифицированным продуктом питания был помидор, разработанный американской компанией Calgene и созданный так, чтобы иметь более длительный срок хранения за счет введения специального гена, задерживающего созревание. К 2015 году 92% кукурузы, 94% соевых бобов и 94% хлопка, производимого в США, были генетически модифицированными продуктами. В том же году первое ГМО-животное было одобрено для употребления в пищу – лосось, который был преобразован с помощью гормона, который позволяет ему расти круглый год, а не только весной и летом.

Ученые считают, что ГМО-продукты так же безопасны, как и обычные продукты, но каждый ГМО-продукт необходимо тестировать в индивидуальном порядке, прежде чем он будет одобрен. Тем не менее, широкая публика cклонна сомневаться в безопасности продуктов, содержащих ГМО.

Установить 100% безопасность каких-либо продуктов практически невозможно, но все ГМО-продукты проходят детальное обследование и тестирование. Не было ни одного доказательства вредного воздействия на здоровье человека. Были случаи, когда разработанные ГМО-продукты вызывали аллергические реакции, но все эти продукты были запрещены. Многие люди размышляют о возможной токсичности, но в настоящее время доказательств этого также нет. Однако есть обоснованные опасения, что ГМО-продукты могут влиять на дикие популяции растений через миграцию генов, вызванную опылением, что может привести к нарушению баланса экосистемы.

В целом, генетически модифицированные продукты признаны безопасными в научном сообществе, но среди населения в целом продолжаются споры о том, являются ли эти продукты безопасными на 100%. Правовой статус ГМО-продуктов различается в зависимости от страны: некоторые страны, например, Россия, ограничивают их, а другие, например США и Канада, разрешают.

What do we know about genetically modified organisms, or GMO? First of all, almost all people know that genetically modified food is harmful. We heard a lot about it at the beginning of the 21st century – then many discussions were made to determine if it was actually harmful. Now scientists have proved that not all genetically modified food is dangerous for human health. Moreover, genetically modified organisms are used in different fields.

Что мы знаем о генетически модифицированных организмах, или ГМО? Прежде всего, почти все люди знают, что генетически модифицированные продукты питания вредны. Мы много слышали об этом в начале XXI века – тогда было много дискуссий, посвященных тому, чтобы определить, действительно ли это вредно. Теперь ученые доказали, что не всякая генетически модифицированная пища опасна для здоровья человека. Кроме того, генетически модифицированные организмы используются в различных областях.

Genetically modified organisms are those whose genetic material was changed using genetic engineering techniques. Genetically modified organisms are used in different fields such as biology, medicine, agriculture. In medicine they can be used for the production of medication or in the experimental medicine, for example, for development of vaccines. By the way, the first organisms whose genetic material was changed were microbes. They can be easily modified and can be used in the experiments.

Генетически модифицированные организмы – это те, чей генотип был изменен при помощи методов генной инженерии. Генетически модифицированные организмы используются в различных областях, таких как биология, медицина, сельское хозяйство. В медицине они могут быть использованы для производства лекарств или в экспериментальной медицине, например, для разработки вакцин. Кстати, первыми организмами, генотип которых был изменен, были бактерии. Их генотип можно легко модифицировать, а также их можно использовать в экспериментах.

As it has already been mentioned, genetically modified organisms are widely used in agriculture. Some wonderful roses can be the result of genetic modification, for example, Suntory “blue” rose. Some plant species threatened by extinction can be saved using genetic engineering techniques. It means that scientists transfer resistant genes. Genetically modified organisms can be used in gene therapy to cure human diseases.

Как уже отмечалось, генетически модифицированные организмы широко используются в сельском хозяйстве. Некоторые прекрасные розы могут быть результатом генетической модификации, например, синяя роза Сантори. Некоторые виды растений, которым угрожает исчезновение, могут быть сохранены при помощи методов генной инженерии. Это означает, что ученые пересаживают им устойчивые гены. Генетически модифицированные организмы могут использоваться в генотерапии для лечения заболеваний человека.

As we can see, genetically modified organisms are very useful. Their application in some fields is very important, for example, in medicine. In my opinion, scientists have achieved high results in it.

Как мы видим, генетически модифицированные организмы очень полезны. Их применение в некоторых областях очень важно, например, в медицине. На мой взгляд, ученые добились в этом высоких результатов.

Some people are skeptical about genetically modified organisms and food containing them. However, scientific evidence shows that approved types of GMO products do not carry health risks. In addition, the use of genetically modified plant varieties can significantly improve the efficiency of agriculture.

I think that the negative attitude towards GMOs is caused by a lack of knowledge among people in this area. In fact, new varieties of plants may have even higher nutritional value than traditional ones. For example, Golden rice, unlike traditional varieties, contains vitamin A.

New varieties obtained by genetic modification can resist many pests and diseases, be more resistant to drought and herbicides. This reduces the risk of crop damage and allows to increase the harvest without expanding the arable land.

Scientists are already able to create not only genetically modified plants, but also animals. Transgenic mice are often used in scientific laboratories for studying the causes of serious diseases and for testing the ways of treatment.

Of course, genetic modification technologies are to be used under strict control. Because if created transgenic organisms start reproducing in the wild, it may tip the balance in existing ecosystems.

However, rational and responsible use of genetic engineering is already bringing great benefits to humanity.

Некоторые люди скептически относятся к генно-модифицированным организмам и полученным из них продуктам питания. Однако научные факты говорят о том, что одобренные виды ГМО продукции не несут рисков для здоровья. К тому же, использование генно-модифицированных сортов растений позволяет существенно повысить эффективность сельского хозяйства.

Я думаю, что негативное отношение к ГМО вызвано недостатком знаний у людей в этой области. В действительности, новые сорта растений могут быть даже более полезными, чем традиционные. Так, например, Золотой рис в отличие от традиционных сортов содержит витамин А.

Новые сорта, полученные методом генной модификации, могут противостоять многим вредителям и болезням, быть более устойчивыми к засухе и гербицидам. Это снижает риск гибели урожая и позволяет увеличить урожай без расширения пахотных земель.

Ученые уже умеют создавать не только генно-модифицированные растения, но и животных. Трансгенных мышей часто используют в научных лабораториях для изучения причин серьезных заболеваний и тестирования способов лечения.

Конечно, использование технологий генной модификации должно происходить под строгим контролем. Ведь если созданные человеком трансгенные организмы начнут размножаться в дикой природе, это может нарушить баланс существующих экосистем.

Однако рациональное и ответственное использование технологий генной инженерии уже приносит человечеству огромную пользу.

Genetically modified food is the food with the changed structure of DNA. Some people believe that eating it is extremely dangerous for our health and that is why the production and sale of GMO food should not be allowed, while others are sure that it is harmless.

In my opinion, it is not necessary to ban GMOs. To begin with, this kind of food has not been studied enough yet, so we cannot know exactly whether it is really harmful or not, but in general scientists consider it safe products. Furthermore, GMOs allow to get cheap and good-looking products. Sometimes it can be very useful because there are more than seven milliards people on the Earth, and this number is constantly growing. It is simply impossible to have sufficient natural supplies to provide humankind.

However, there is an opposite point of view.

Some people think that it is better to ban genetically-modified food because they are sure that it can affect our health and cause cancer and other diseases. One can never be too careful!

There is something in what they say. Still, I think differently: it is no use prohibitting such products as there are not proofs that they are dangerous. I am convinced that now it is the only way to avoid problems with shortage of food.

In conclusion, I want to say that genetically modified organisms can be useful so we should allow the production and sale of the food with them, provided scientists make GMOs more reliable and safe.

Генетически модифицированная пища - это пища с измененной структурой ДНК. Некоторые люди считают, что употребление в пищу ГМО чрезвычайно опасно для нашего здоровья, и поэтому нельзя разрешать производство и продажу ГМО-продуктов, тогда как другие уверены, что это безвредно.

На мой взгляд, нет необходимости запрещать ГМО. Начнем с того, что этот вид пищи еще недостаточно изучен, поэтому мы не можем точно знать, действительно ли он вреден или нет, но в целом ученые считают его безопасным продуктом. Кроме того, ГМО позволяют получать дешевые и привлекательные продукты. Иногда это может быть очень полезно, потому что на Земле более семи миллиардов человек, и это число постоянно растет. Просто невозможно иметь достаточно природных ресурсов, чтобы обеспечить человечество.

Однако существует противоположная точка зрения. Некоторые люди думают, что лучше запретить генетически модифицированные продукты, потому что они уверены, что это может повлиять на наше здоровье и вызвать рак и другие заболевания. Никогда нельзя быть слишком осторожным!

В том, что они говорят, что-то есть. Тем не менее, я думаю по-другому: бесполезно запрещать такие продукты, так как нет доказательств, что они опасны. Я убеждена, что сейчас это единственный способ избежать проблем с нехваткой еды.

В заключение я хочу сказать, что генетически модифицированные организмы могут быть полезны, поэтому мы должны разрешить производство и продажу продуктов питания с ними при условии, что ученые сделают ГМО более надежными и безопасными.

Внимание!
Если Вы заметили ошибку или опечатку, выделите текст и нажмите Ctrl+Enter.
Тем самым окажете неоценимую пользу проекту и другим читателям.

Читайте также: